VYTRVALÁ MODLITBA - David Wilkerson

30.03.2012 00:00

VYTRVALÁ MODLITBA - David Wilkerson (19. května 1931 - 27. dubna 2011)

„Vytrvalá modlitba“ je výraz, který byl poprvé použit o dávných Letnicích. Pro někoho to znamenalo prostě setrvávat na kolenou, dokud nebyl ujištěn, že ho Pán Bůh vyslyšel. Pro jiné to znamenalo neustále přicházet k Hospodinu, dokud neobdrželi odpověď.

Jako malý chlapec jsem na takových dřívějších přemrštěných shromážděních slýchával svědectví: „Budu se držet rohů oltáře a neodejdu, dokud mi Pán Bůh neodpoví!“ Nevěřím tomu, že by to byl nejpřesnější význam „vytrvalé modlitby.“

Můžeš být ve své komůrce s Pánem a těšit se z Jeho přítomnosti.

Můžeš s Ním prožít hodnotné hodiny, dokonce i dny, a užívat si příjemné obecenství. Můžeš si nechat uspokojit všechny své potřeby a tvé srdce může být naprosto spokojené. Jeho přítomnost tě může uzdravit, pozvednout, zmocnit a posílit.

Co se však děje, když opustíš svaté místo svého důvěrného obecenství? Možná vstaneš ze svých kolen jenom proto, aby ses vrátil do krušné situace, která se nezměnila. Uvidíš ďábla, jak tam na tebe čeká připraven tě vtáhnout do stejných problémů a pocitu marnosti.

Ptám se tě: Co je dobrého na tom, dostat slávu na hoře, když tě to nevystrojí do bitvy?

Věřím, že „vytrvalá modlitba“ znamená jednoduše toto: Síla, moc a odvaha, které dostaneš od Pána, když jsi s Ním, ti musí pomoci ve zkouškách, které jsou před tebou. Vítězství, které dostaneš ve své komůrce, ti musí zajistit vítězství na bitevním poli.

Co přesně získáš ze svého času, který strávíš modlitbou, jestliže ne to, co ti může pomoci v bitvě? „Vytrvalá modlitba“ znamená čekat na úplné dovršení tvé modlitby. Mnoho křesťanů vidí pouze polovinu vyslyšených modliteb, protože nedovolí, aby je to, co obdrží od Pána při modlitbě, provedlo jejich zkouškou.

Milovaní, modlitba není u konce – není „dovršenou modlitbou“ – dokud se nevidíš, jak projdeš zkouškou na druhou stranu. „Nepromodlili“ jsme se, dokud „neprožijeme“ naše zkoušky v síle, kterou jsme obdrželi v Boží přítomnosti.

 

(Připravil Aleš Toman)